Medlemsinfo
Friska Viljor Alpina verksamhet 2023/2024
Välkommen till en rolig sport! Skoj att du/ni har barn som vill prova på att träna med oss. Friska Viljor Alpina är en liten klubb med cirka 50 aktiva åkare i åldrarna 5–19 år.
Vår ambition som förening är att kunna erbjuda alla våra åkare goda förutsättningar att genom glädje och gemenskap utvecklas inom alpin skidåkning. Förhoppningen är att verka för en livslång kärlek till skidåkning, samt att erbjuda våra aktiva mångsidig träning för att kunna utvecklas inom sporten.
Tack vare engagerade ledare och föräldrar kan vi tillhandahålla en anläggning med hög kvalitet utifrån våra förutsättningar. Under säsongen 23/24 är det främst vi föräldrar som bidrar med resurser till att driva anläggningen (med stöd från kommunala driftsbidrag).
Friska Viljor Alpina har som ambition att inte ta ut några höga tränings- eller medlemsavgifter. Vi har hittills inte heller inte haft några krav på försäljningsaktiviteter som många andra föreningar. Därför är det underförstått att vi som föräldrar ställer upp och gör vad vi kan för att säkerställa driften av anläggningen. Uppgifter innefattar att bemanna kiosk och lift under säsongen, hjälpa till med snöläggning, samt hjälpa till när vi arrangerar tävlingar.
Eftersom föreningen är ideell är vi tacksamma för allt som föräldrarna gör. Ingen insats är för liten och verksamheten blir det vi alla gör den till. Gemenskap och glädje är viktiga ledord i vår verksamhet, både för aktiva och föräldrar.
Nya åkare i verksamhet
För nya åkare erbjuder FV Alpina att komma och provträna med oss under tre tillfällen utan avgift, detta för att era barn ska få en chans att prova på och känna sig för om slalom är en sport för dem eller ej.
Ta kontakt med Erika Edling (070-665 86 65) eller Martin Zelan (070-253 33 67) om du vill veta mer.
Säsongen med Friska Viljor Alpina
Före skidsäsong
Under höstmånaderna brukar vi genomföra barmarksträning ett par tillfällen i veckan. Dessa bedrivs inomhus på Sundskolan eller utomhus vid Åsbacken, när vädret tillåter. För de yngre är träningen fokuserad på lek och gemenskap. För de äldre övergår fokus på balans, styrka, kondition och skadeförebyggande övningar.
Under skidsäsongen
De senaste åren har Friska Viljor inlett säsongen med ett skidläger en helg i början av december. Det är en mycket uppskattad händelse och ett bra tillfälle att få testa sin utrustning. Ordinarie träning brukar kunna komma igång under december, förutsatt att vi har tillräckligt med snö i backen.
Träningsgrupper
Träningsgrupper är indelade utifrån bl a ålder, skidvana, mental mognad och intresse:
För 2024 gäller följande generella gruppindelning:
U8 (Födda 2016 - 2019) (Huvudansvariga: Erika Edling och Martin Zelan)
U8 tillhör lekstadiet och är en särskilt gynnsam period för att utveckla grundläggande motoriska rörelser och koordination. Barnet har hög förmåga att lära sig nya rörelser. Träningspassen syftar till att vara en knutpunkt för barnen som stärker deras intresse för utförsåkning och som lockar barnens nyfikenhet till att fortsätta att utvecklas till en allsidig skidåkare samt att skapa en stabil grund för framtida träning.
I U8 är träningen indelad i grupper beroende på skidvana och mognad. Fokus ligger på glädje och gemenskap.
Grupp 1: Ingen tidigare erfarenhet krävs. Vi lär oss grunderna och åker i barnbacken med stöd av tränare och föräldrar. Under säsongen kommer åkarna att successivt flyttas över till grupp 2.
Grupp 2: Kan åka själv i barnbacken. Vi utvecklar skidvana genom mångsidiga och lekfulla övningar. Under säsongen kommer åkarna att tillsammans med ledare att successivt prova på att åka i de stora backarna.
Grupp 3: Kan med stöd av ledare och föräldrar åka i de stora backarna. Vi fokuserar på att kontrollera hastigheten och gör enklare övningar.
Grupp 4: Åker obehindrat och självständigt i de stora backarna. Fokus på mångsidiga övningar för att utveckla balans, position och teknik.
Gruppindelning kan komma att ändras utifrån tillgång till ledare och barnens utveckling under säsong.
U10 (Födda 2014 - 2015) (Huvudansvariga: Anders Näström, Marcus Nylander)
Även U10 tillhör lekstadiet och är en särskilt gynnsam period för att utveckla rörlighet och snabbhet. Träningen ska vara rolig och välorganiserad med fokus på att utveckla balans och rörelseförmåga.
U12 (Födda 2012 - 2013) (Huvudansvariga: Torbjörn Winther, Mats Emlén, Mikael Lindnord)
U12 tillhör grundstadiet och är en av de viktigaste perioderna för att lära sig teknik och barnen har en mycket hög förmåga att lära sig nya rörelser vilket bör stimuleras. I slutet av grundstadiet kan vissa individer gå in i en tillväxtspurt som innebär förändringar i barnets proportioner vilket kan försvåra teknikinlärning. Detta är individuellt och kan ha olika konsekvenser. Därför bör man ta hänsyn till var i utvecklingen individen befinner sig.
Träningar kommer att vara variationsrika för att främja olika rörelsemönster som bidrar till allsidighet för att förbereda åkaren för att ta sig an samtliga discipliner och eventuell framtida prestation.
U14 (Födda 2010 - 2011) (Huvudansvarig: Jonas Tullnär)
U16 (Födda 2008 - 2009) (Huvudansvarig: Daniel Hamrin)
JIBB (Födda 2017 - (Huvudansvarig: Fredrik Söderberg)
Krav: Åkarna ska kunna åka obehindrat och självständigt i de stora backarna (Motsvarande Grupp 4 u8).
Tävlingar
Det finns inget krav på att barnet ska delta i tävlingar, men de flesta brukar tycka det är roligt. Under säsongen arrangerar föreningen fyra klubbtävlingar, två i storslalom och två i slalom (under ordinarie träningstillfällen), samt en regional tävling. Utöver detta arrangeras tävlingar runt om i Ångermanland som flera aktiva från föreningen brukar delta i.
Från och med U12 får man delta i ”lilla världscupen”. Mer info kring detta finns på Svenska skidförbundets webbplats: skidor.com Länk till annan webbplats.
I klassen U8 får normalt alla deltagare pris i samband med säsongsavslutning. Från U10 och uppåt utdelas pris till de sex bästa i varje tävling. Barnen utvecklas snabbt när de börjar träna regelbundet och det kan skilja mycket i kunskapsnivå inom samma åldersgrupp.
Det är inte tillåtet att tävla i en högre åldersgrupp även om den aktive skulle föredra det. Det beror på Svenska skidförbundets regler som vår förening följer. Anmälan till tävlingar sker via en tävlingskalender online. För det behöver den aktive finnas inlagt i vårt medlemsregister. Det kan ni få hjälp med av någon förälder som har behörighet att registrera medlemmar, fråga tränare eller någon av oss föräldrar. Tävlingskalendern når ni via länk på vår webbplats. Den rekommenderas eftersom det kan vara besvärligt att göra efteranmälningar i tävlingssystemet.
Transport till och från tävlingar sköter vi föräldrar, samåk gärna. Vid tävlingen finns våra tränare på plats och hjälper till med förberedelser.
Efter säsong
När säsongen är slut har vi en gemensam avslutning tillsammans med alla åkare. Upplägget kan skilja sig från år till år. Information kommer via mejl och sms.
Snöläggning
Eftersom vi inte kan styra över väder och temperaturer kan snöläggningen behöva komma i gång med kort varsel. Föreningen har kunniga personer på detta område. Som ny förälder får du alltid introduktion tillsammans med någon som varit med tidigare. Snöläggningen kan till viss del innebära fysiskt tungt arbete, behöver också bemannas dygnet runt, och är ett bra tillfälle att lära känna andra föräldrar i föreningen. Målsättningen är att varje familj kan bemanna två-tre arbetspass under snöläggningen.
Kiosk och lift
Normalt står du som förälder i kiosken eller liften cirka två-tre ggr/säsong.
Arbetsuppgifterna i kiosken innebär försäljning av liftkort och fika samt enklare städning. Onsdag är ett bra tillfälle att lära sig mer om kiosken då backen också är öppen för allmänheten.
Bemanning av liften innebär uppstart, kontroll och nedsläckning av anläggningen. Träningstider (måndagar och onsdagar) är bra tillfällen att lära sig då det finns erfarna ledare och föräldrar på plats.
Kommunikation
FV har en meddelande-slinga som flitigt används för att informera våra medlemmar om olika saker. Vi kommunicerar också via mejl genom IdrottOnline. Det är därför viktigt att föreningen får dina kontaktuppgifter vid inskrivning. Föräldrar ansvarar för att ta del av mejlutskick och meddelanden. Är man uppsatt på ett arbetspass och får förhinder ser vi gärna att ni själva byter med någon.
Utrustning
Det finns inget krav på att barnet ska ha en dyr utrustning. När man är nybörjare är det dock viktigt att pjäxan är bekväm och sitter skönt. Skidor ska vara anpassade efter kunskapsnivå och man behöver inte ha flera par. Om barnet fortsätter till högre åldersgrupper och vill tävla kan det vara motiverat med bättre utrustning. Inom föreningen finns kunniga personer som kan erbjuda hjälp och råd kring val av utrustning. Det finns också ofta möjlighet att köpa begagnad utrustning inom föreningen.
Övrigt
Ovan har du/ni fått en övergripande beskrivning av verksamheten inom Friska Viljor Alpina klubb. Som i andra föreningar bedrivs administrativt och strategiskt arbete utöver drift av anläggning och löpande träningsverksamhet. Om ni har frågor eller idéer kring vår verksamhet är ni alltid välkomna att kontakta de tränare, styrelsemedlemmar eller övriga föräldrar som regelbundet finns i Åsbacken.
Vi hoppas att ni ska trivas i vår verksamhet!